Logo Rode Kruis Ede Logo Rode Kruis Ede Logo Rode Kruis Ede


Nieuws Rode Kruis Ede
Nieuws RK-Ede

Goed voorbereid

Het Rode Kruis helpt mensen zich voor te bereiden op “noodsituaties”. Dit noemen we “Goed voorbereid” zijn. Goed voorbereid zijn kan een ramp niet voorkomen, maar het geeft je wel vertrouwen om er mee om te gaan. Het Rode Kruis in Ede organiseert periodiek bijeenkomsten speciaal voor de meer kwetsbare mensen in onze samenleving.


Op dit moment is het natuurlijk niet handig en ook niet toegestaan, om bij elkaar te komen. We willen u toch graag informeren en waarschuwen voor nieuwe manieren die “boeven” (die zien er vaak uit als hele aardige en nette mensen) gebruiken om u geld afhandig te maken.


Babbeltrucs over coronavirus, Laat niemand zonder afspraak binnen

Er is weer nieuwe vorm van babbeltrucs: mensen bellen bij ouderen aan en proberen bij hen binnen te komen door zich voor te doen als medewerker van een ziekenhuis dat onderzoek doet naar het coronavirus. ANBO en de politie geven advies: trap er niet in en laat niemand binnen.
Net als bij de telefonische babbeltrucs van mensen die deden alsof ze verpleegkundige of van de Belastingdienst waren, komt er ook niemand bij u aan de deur om te onderzoeken of u het coronavirus hebt. U moet weten dat zorgmedewerkers nooit onaangekondigd bij u aan de deur komen voor een onderzoek. Trap er daarom niet in, doe zo snel mogelijk de deur dicht en meld dit bij de politie!”


Coronavirus gebruikt voor pinpasfraude en phishing


Helaas wordt het coronavirus ook gebruikt voor pinpasfraude en om mensen op te lichten. Nieuw is dat criminelen met phishing (nepmails)proberen toegang te krijgen tot uw bankgegevens. En we krijgen signalen dat mensen ouderen aanbieden om boodschappen te doen en dan misbruik maken van hun pinpas.
Criminelen zien op dit moment hun kans schoon om mensen geld afhandig te maken. Omdat veel mensen nu thuis werken op hun computer sturen zij mailberichten met adviezen over de manier waarop zij hun computer beter kunnen beveiligen. Die berichten bevatten dan soms een link waarmee men op afstand uw computer (en bankrekening) kan besturen. Direct weggooien dit soort berichten en vooral nergens op de inhoud klikken.


Pinpas niet meegeven

Daarnaast zijn er signalen van pinpasfraude waar we ouderen voor willen waarschuwen. Het is natuurlijk heel aardig dat mensen - zeker met de coronacrisis - spontaan aanbieden om boodschappen voor iemand te doen. Ons advies is: geef nooit zomaar je pinpas aan iemand mee. En geef ook niemand toegang tot je bankrekening. Als iemand boodschappen voor je doet, maak dan zelf het bedrag aan iemand over.
Aan de deur wordt niet gekocht!!!

Tenslotte:

Wanneer u vragen heeft kunt u nog altijd contact met ons opnemen.
Marjo Hamminga : 0318-630739 of 0652190934 of Elisabeth Bel : 0318-610959.
Hier kunt u ook wijzigingen in uw naam en adresgegevens doorgegeven.


Data voor de komende infomiddagen voor zover mogelijk: dinsdag 9 juni en dinsdag 14 juli.
Wanneer u zelf een idee heeft voor een onderwerp voor een informatiemiddag laat het ons weten. We zullen dan proberen dit te realiseren.

Team ‘Goed voorbereid’ Rode Kruis Ede


N.B. Info overgenomen uit nieuwsbrief ANBOKoningin Máxima bezoekt het Rode Kruis

Koningin Máxima heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan de medewerkers van het Rode Kruis in het Gelderse Loenen. Ze kreeg een rondleiding en sprak met de vrijwilligers van de hulporganisatie die zich sinds de uitbraak van het cononavirus inzetten voor ouderen en kwetsbare mensen.
De koningin sprak onder anderen ook met mensen die beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen inzamelen en met Rode Kruisvrijwilligers die zorginstellingen helpen bij onder meer de opvang van patiënten en met vrijwilligers die actief zijn als centralist in de zorgmeldkamer.
Door telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeren koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich over de gevolgen van de corona-uitbraak in Nederland en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie.Rode Kruis Ede helpt zorghotel in Apeldoorn.

Sinds vandaag zijn wij actief in een zorghotel in Apeldoorn. Wij helpen daar het reguliere personeel bijvoorbeeld op het gebied van catering en het aanvullen van voorraden.


Beschermende materialen

Het Rode Kruis heeft de eerste lading gedoneerde beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen overgedragen aan de zorg. Twee vrachtwagens vol gingen op weg om te zorgen dat de materialen terechtkomen in de hiervoor ingestelde landelijke distributiekanalen.
Tot nu toe zijn in totaal 4,4 miljoen artikelen gedoneerd waar op dit moment een tekort aan is in de zorg.


Verveelt u zich thuis?


HET RODE KRUIS HEEFT EEN GRATIS ONLINE EHBO CURSUS
https://shop.rodekruis.nl/thuiscursus-ehbo
Volg de cursus in je eentje, of samen met je partner of huisgenoten. Ga aan de slag met iets waar je anders misschien geen tijd voor hebt, en besteed je tijd thuis op een leuke en nuttige manier. Schrijf je vandaag in voor de thuiscursus!
Je leert een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen, de hulpdiensten te alarmeren en EHBO te verlenen bij:

  • Brandwonden
  • Huidwonden
  • Bloedingen
  • Verslikking
Letsels door contact met dieren en planten
De thuiscursus duur ongeveer 1,5 uur. Op een laptop of tablet werkt de online thuiscursus het beste. Per persoon kan je één cursus bestellen.
Nieuws